Κάπνισμα= πρόωρη γήρανση!

Το κάπνισμα είναι μια συνήθεια βλαπτική τόσο για την υγεία όσο και για την ομορφιά σας. Διαβάστε τις επιπτώσεις που προκαλεί και βρείτε το κίνητρο να το κόψετε μια και καλή!
1.Το κάπνισμα προκαλεί ρυτίδες, κύστες και σπυράκια. Κάνει το χρώμα του δέρματος συχνά να δείχνει κίτρινο ή γκρίζο και θαμπό και τους μαύρους κύκλους πιο έντονους. Οι αλλοιώσεις, βέβαια, είναι ανάλογες με το πόσο καπνίζει κάποιος, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες απ' ό,τι οι άνδρες.

Έτσι μια κοπέλα που ξεκινά το κάπνισμα στην ηλικία των 20 ετών, στα 40 της το δέρμα της θα δείχνει με αυτό μιας γυναίκας 60 ετών!

2.Επιπλέον, με την καταστρεπτική αυτή συνήθεια επιτείνεται ο μηχανισμός γήρανση της επιδερμίδας. Μάλιστα, το κάπνισμα θεωρείται η αμέσως επόμενη πιο σημαντική αιτία, έπειτα από την έκθεσή μας στον ήλιο, για την πρόωρη γήρανση.

Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι προκαλεί βλάβες στο δέρμα σε ολόκληρη την επιφάνεια του σώματος και όχι μόνο στο πρόσωπο.
3.Λόγω των διαταραχών που επιφέρει στην κυκλοφορία του αίματος, επιδρά βλαπτικά στις κολλαγόνες και ελαστικές ίνες αλλά και στην παραγωγή ελεύθερων ριζών. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι η αύξηση της πυκνότητας της επιδερμίδας, καθώς και η μείωση της τόνωσης και της ελαστικότητάς της.
4.Το κάπνισμα δεν είναι υπεύθυνο μόνο για τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, αλλά σχεδόν σταθερά ευρήματα στους καπνιστές είναι η ξηρότητα και η σταχτί απόχρωση της επιδερμίδας. Αυτό οφείλεται στη στένωση των αγγείων του δέρματος, με αποτέλεσμα τη μείωση της οξυγόνωσής του και της μεταφοράς των θρεπτικών του στοιχείων.
Κόψτε, λοιπόν, το τσιγάρο σήμερα κιόλας, μια και οι αλλοιώσεις, οι οποίες συντελούν στη γήρανση του δέρματος, είναι κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος αναστρέψιμες με τη διακοπή του καπνίσματος.
Διαβάστε περισσότερα...

Γιώργος Λιανός-Ανθή Ανδροτσάκη

Οι φετινές γιορτές θα είναι ξεχωριστές για γνωστό ζευγάρι της showbiz. Εκτός από το γεγονός ότι αυτά θα είναι τα πρώτα Χριστούγεννα με την μικρή τους κορούλα, ο Γιώργος Λιανός και η σύζυγός του Ανθή Ανδροτσάκη - είναι αρκετά χαρούμενοι και για το ταξίδι τους στην Αμερική. Εκεί ζουν μόνιμα οι γονείς της Ανθής οι οποίοι και τους περίμεναν με μεγάλη ανυπομονησία. Άλλωστε η απόσταση δεν τους επιτρέπει να έχουν συχνή επαφή και έτσι οι ευτυχισμένοι παππούδες αδημονούσαν να κρατήσουν στην αγκαλιά τους την μικρή εγγονή τους, η οποία και θα βαφτιστεί στην Νέα Υόρκη την Άνοιξη του 2012. Διαβάστε περισσότερα...

ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ

Είναι πολύ συνηθισμένο το μεγάλο κυρίως γεύμα στο τέλος της ημέρας, αποτέλεσμα είτε αμέλειας είτε υπερβολικού φόρτου εργασίας. Κάτω από τις συνθήκες αυτές, ευνοείται η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού, συχνά με πολύ γρήγορο ρυθμό. Κάτι που οδηγεί σε αδυναμία ελέγχου της ενεργειακής πρόσληψης και του σωματικού βάρους του ατόμου.

Για το λόγο αυτό, συμβουλεύουμε συνήθως τους θεραπευόμενούς μας να ελαττώσουν τον ρυθμό που τρώνε, καθώς θεωρείται ότι με τον τρόπο αυτό θα επέλθει κορεσμός πριν καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα φαγητού.

Ορμονική απάντηση
Ο τερματισμός του γεύματος συνδέεται αφενός με τη διάταση του στομάχου από το φαγητό, αφετέρου με ενδοκρινική απάντηση που περιλαμβάνει την αύξηση των επιπέδων ορμονών όπως η χολοκυστοκινίνη, η γκρελίνη και πεπτίδιο ανάλογο γλυκαγόνης-1. Έχει προταθεί ότι ο χαμηλός ρυθμός φαγητού αφήνει περισσότερο χρόνο για να λάβουν χώρα αυτές οι διαδικασίες, επιμηκύνει τον χρόνο που διαρκεί ο κορεσμός και μειώνει την πρόσληψη ενέργειας.

Τεχνικές
Απαραίτητες τεχνικές για να αυξηθεί η διάρκεια του γεύματος είναι ο τεμαχισμός του φαγητού σε μικρές μπουκιές, η ολοκληρωμένη μάσηση της τροφής και οι παύσεις κατά τη διάρκεια του γεύματος. Οποιοσδήποτε από αυτούς τους παράγοντες – ή συνδυασμός αυτών – μπορεί να βοηθήσει να καταναλωθεί μικρότερη ποσότητα τροφής και να επιτευχθεί κορεσμός.

Αντίθετα, κάποιες έρευνες υποδεικνύουν ότι οι μικρές μπουκιές και οι παύσεις κατά τη διάρκεια κατά βούληση (ad libitum) γευμάτων σχετίζονται με αυξημένη διάρκεια γεύματος, αλλά δεν έχουν ως αποτέλεσμα μικρότερη κατανάλωση φαγητού. Ωστόσο, η πλειοψηφία της επιστημονικής βιβλιογραφίας υποστηρίζει ότι η αργή κατανάλωση φαγητού μειώνει την κατά βούληση πρόσληψη ενέργειας και προκαλεί μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού μετά την ολοκλήρωση του γεύματος.

Ακόμα και η διαδικασία της μάσησης μπορεί από μόνη της να προκαλέσει κορεσμό. Επιπλέον, ο αργός ρυθμός φαγητού αφήνει χρόνο για κατανάλωση νερού μαζί με το γεύμα. Κάτι που επίσης μπορεί να προκαλέσει διάταση του στομάχου και κατά συνέπεια κορεσμό, αν και δεν έχουν δείξει όλες οι έρευνες ότι το νερό μπορεί να μειώσει την ποσότητα νερού που καταναλώνεται.

Ευχαρίστηση
Το να τρώει κάποιος αργά αφήνει χρόνο και περιθώρια απόλαυσης του φαγητού. Η θέα, η οσμή, το άρωμα, η υφή του φαγητού και η αίσθηση της τροφής στο στόμα έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη αισθητηριακή ευχαρίστηση ακόμα και με μικρότερη ποσότητα φαγητού.

Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση φαίνεται να είναι η παρουσία μέτριας έντασης πείνας για να μπορεί κάποιος να ελέγξει το ρυθμό που τρώει. Για το λόγο αυτό, η πείνα από την εκούσια ή ακούσια αποστέρηση φαγητού και ο βαθμός νοστιμιάς του φαγητού σχετίζονται με υψηλό ρυθμό φαγητού, αυξημένη προσλαμβανόμενη ενέργεια και μέγεθος σώματος. Στην κατεύθυνση αυτή, πρόσφατα δεδομένα υποστηρίζουν ότι παχύσαρκα άτομα τρώνε πιο γρήγορα το γεύμα τους σε σχέση με μη παχύσαρκους.

Συμβουλή
Συστήνεται λοιπόν να τρώμε πιο αργά, να τεμαχίζουμε το φαγητό σε μικρές μπουκιές, να μασάμε καλά την τροφή και να κάνουμε μικρά διαλειμματα κατεβάζοντας τα μαχαιροπήρουνα, ώστε να μεγιστοποιούμε το αίσθημα του κορεσμού. Με τον τρόπο αυτό, αποκτά κάποιος δεξιότητες στη μείωση της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνει και κατ’ επέκταση στη διαχείριση του σωματικού του βάρους.
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί πετάνε οι τάρανδοι του Άγιου Βασίλη;

Οι τάρανδοι του Άγιου Βασίλη φαίνεται ότι υπάρχει λόγος που… πετούν ψηλά κάθε Χριστούγεννα. Ο λόγος; Τα μαγικά μανιτάρια!Οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα συγκεκριμένα ζώα καταναλώνουν συχνά τους παραισθησιογόνους μύκητες που βρίσκουν στα δάση αυτή την εποχή.
Μάλιστα ο Βρετανός ερευνητής Andrew Haynes πιστεύει ότι οι τάρανδοι ψάχνουν να φάνε τα μανιτάρια, καθώς τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα.
«Στους ανθρώπους οι παρενέργειες της κατανάλωσης αυτών των μανιταριών είναι η αίσθηση ότι πετούν. Έτσι ο μύθος που θέλει τους τάρανδους να πετούν μαζί με τον Άγιο Βασίλη παίρνει άλλη διάσταση», λέει ο Haynes στο περιοδικό Pharmaceutical Journal.
pyles-tv
Διαβάστε περισσότερα...