Ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδης Σπινέλλης σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ αποκάλυψε τον «κανόνα 4-4-2», που όπως εξήγησε αποτελεί κοινό μυστικό στο χώρο. Πιο συγκεκριμένα ο κανόνας αυτός σημαίνει ότι το 40% αφορά την «έκπτωση» επί του προστίμου που κάνει στον φορολογούμενο ο ελεγκτής, το άλλο 40% είναι το ποσό που «τσεπώνει» ο ελεγκτής και μόνο το 20% είναι το τελικό έσοδο που καταλήγει στα κρατικά ταμεία.
«Είναι επίσης γνωστό ότι όταν πρόκειται το κράτος να επιστρέψει αρκετά υψηλά ποσά φόρου στον φορολογούμενο, ένα 8% πηγαίνει κατευθείαν στην τσέπη του εφοριακού υπαλλήλου» υπογράμμισε ο πρώην γ.γ. του ΚΕΠΥΟ, ενώ ο νυν διευθυντής σχεδιασμού και ελέγχων του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας παραδέχθηκε ότι «το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 10%».
Στο στόχαστρο η φοροδιαφυγή
Με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου συνήλθε χθες η Εθνική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Φοροδιαφυγής υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, των γενικών και ειδικών γραμματέων και των αρμοδίων γενικών διευθυντών του υπουργείου Οικονομικών καθώς και των γενικών γραμματέων των υπουργείων Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Π. Νικολούδης και ο οικονομικός εισαγγελέας, αντιεισαγγελέας Εφετών του Αρείου Πάγου, Γρ. Πεπόνης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξετάστηκαν οι δράσεις που έχουν αναπτυχθεί ως τώρα, τα προβλήματα που έχουν προκύψει, καθώς και το αποτέλεσμα σε σχέση με τη φορολογική συμμόρφωση.
Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε:
• τα πορίσματα από τις έως τώρα δράσεις, που συνδέονται με την ανάγκη τροποποιήσεων της νομοθεσίας, να μετατραπούν σε κατεπείγουσα νομοθετική πρωτοβουλία. Αυτό αφορά τη φορολογική ποινική νομοθεσία, την νομοθεσία που διέπει τις φορολογικές δίκες και ουσιαστικές διατάξεις φορολογικού δικαίου.
• για τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών να λειτουργεί ενιαίο επιχειρησιακό κέντρο και να συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σε επίπεδο αρμοδίων Γενικών Γραμματέων η Διυπουργική Επιτροπή προκειμένου να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες
• να συντονιστούν οι δραστηριότητες του Υπουργείου Οικονομικών και της Ελληνικής Αστυνομίας σε σχέση με το λαθρεμπόριο καυσίμων και οι δραστηριότητες του Υπουργείου Οικονομικών (ΣΔΟΕ και ΓΔ. Τελωνείων) της Ελληνικής Αστυνομίας και των δημοτικών αρχών, σε σχέση με την καταπολέμηση του παραεμπορίου.
real-gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου