Από το σημείο μηδέν αναμένεται να ξεκινήσει η διάσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία πιθανότατα θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς κατά την διάρκεια των τριών διερευνητικών επαφών που προηγήθηκαν διαπιστώθηκε αδυναμία των πολιτικών αρχηγών να συγκροτήσουν κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής.
Το μόνο δεδομένο που άφησε πίσω της η περασμένη εβδομάδα – εκτός του κυβερνητικού αδιεξόδου – είναι ότι τα όποια περιθώρια εξεύρεσης λύσης απομένουν θα συζητηθούν μεταξύ των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου, Φώτη Κουβέλη και του κ. Αλέξη Τσίπρα.
Υπο αυτά τα δεδομένα αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον το περιεχόμενο της ατζέντας με την οποία οι τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί θα παραστούν στην διάσκεψη.
Με τα έως τώρα δεδομένα οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης φαίνεται να έχουν κάνει μια επί της αρχής συμφωνία για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο και με χρονικό ορίζοντα το 2014.
Στην ουσία της η πρωτοβουλία ανήκει στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ο οποίος όμως έχει θέσει ως προαπαιτούμενο την συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Κουβέλης έχει ξεκαθαρίσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι «χωρίς την συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση».
Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας αρνείται κάθε υποστήριξη σε μια τέτοια κυβέρνηση εξηγώντας ότι δεν αποτελεί οικουμενική λύση αλλά «κυβέρνηση οικουμενικής εφαρμογής του Μνημονίου».
Επιπροσθέτως, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι πρέπει να σταματήσουν «τα παιχνίδια με τις λέξεις περί επαναδιαπραγμάτευσης των μέτρων του μνημονίου, απεμπλοκή σε κάμποσα χρόνια και σταδιακή απαγκίστρωση. να αφήσουν τα επικοινωνιακά τερτίπια και να μιλήσουνε για την ουσία, για την ταμπακιέρα».
Σύμφωνα δε με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα καλέσει εκ νέου, μπροστά στον Πρόεδρο, τους κυρίους Σαμαρά – Βενιζέλο να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό αν θα εφαρμόσουν ή όχι τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφίσει ή σχεδιάζουν να ψηφίσουν, αν θα προχωρήσουν στην κατάργηση της μετενέργειας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αν θα μειώσουν κι άλλο τον κατώτατο μισθό κ.α.
Απέναντι σε όλα αυτά η απάντηση του κ. Βενιζέλου, αλλά και των υπολοίπων πρωταγωνιστών της σύσκεψης αναμένεται να αναφέρει ότι επιβάλλεται να σχηματιστεί πρώτα κυβέρνηση και η χώρα να κυβερνηθεί για να υπάρξει διαπραγμάτευση, αφού η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να περιμένει ούτε μια ώρα.
protothema-gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου