Ιερόδουλες σε οίκους ανοχής δεν έχουν κάρτα υγείας!

Δύο στις τρεις ιερόδουλες δεν διαθέτουν την απαραίτητη κάρτα υγείας. Οι διατάξεις του νόμου δεν επιτρέπουν ούτε τη νομιμοποίηση των οίκων ανοχής ούτε τον ουσιαστικό έλεγχο των εκδιδόμενων γυναικών.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι περισσότεροι οίκοι ανοχής βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Μεταξουργείου (Αχαρνών, Λιοσίων, Φυλής και στις κάθετες οδούς) και εκτιμάται ότι είναι 300.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανεβάζει τον αριθμό τους σε 600, συνυπολογίζοντας και τα στούντιο. Από αυτούς, άδεια λειτουργίας δεν διαθέτει κανένας. Το 2010 είχε δοθεί άδεια σε μόνον οκτώ, από τους οποίους οι πέντε ανήκουν σε Ελληνες και οι τρεις σε αλλοδαπούς.
Σύμφωνα με στοιχεία του αντιαφροδισιακού ιατρείου, από το 2001 έως το 2010 είχαν δοθεί 1.179 άδειες σε εκδιδόμενες γυναίκες της Αθήνας και 12 στις περιοχές του Πειραιά και της Παλλήνης. Από τις νόμιμα εκδιδόμενες, οι 514 ήταν ενεργές και οι 677 είχαν αποχαρακτηριστεί.
Ελεγχοι
Οι υγειονομικοί έλεγχοι δείχνουν ότι τα ποσοστά των νόμιμα εκδιδόμενων που υποβάλλονται στις τακτικές ιατρικές εξετάσεις είναι λίγο πάνω από 40%.
Παλαιότερος δειγματοληπτικός έλεγχος σε 85 οίκους ανοχής στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων έδειξε ότι το 77,1% του υπηρετικού προσωπικού διέθετε βιβλιάριο υγείας. Δεν συνέβαινε, όμως, το ίδιο με τις εκδιδόμενες γυναίκες, καθώς από τις 77 που ελέγχθηκαν μόνον οι 28 είχαν άδεια.
Οι υπεύθυνοι της αστυνομίας ζητούν την κατάργηση του ισχύοντος νόμου 2734/1999, εκτιμώντας ότι δεν επιτρέπει τη νομιμοποίηση των οίκων! Στην παράγραφο 4 του νόμου -σημειώνουν- αναφέρεται ότι «δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση εκδιδόμενων με αμοιβή προσώπων σε διατηρητέα ή παραδοσιακά κτίρια, καθώς και σε χώρους που δεν είναι κύριας χρήσης και δεν πληρούν τους όρους του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.
Επίσης, δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σε κτίρια που απέχουν λιγότερο από 200 μέτρα από ναούς, σχολεία, νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα νεότητας, αθλητικά κέντρα, οικοτροφεία, βιβλιοθήκες και ευαγή ιδρύματα, καθώς και σε πλατείες και παιδικές χαρές».
Είναι σαφές ότι με τους περιορισμούς αυτούς κανένας οίκος ανοχής δεν μπορεί να πάρει άδεια, καθώς είναι εύκολο να προσκρούσει στις απαγορεύσεις του νόμου. Η αστυνομία προτείνει οι οίκοι ανοχής να συγκεντρωθούν σε μία περιοχή και σε συγκεκριμένο χώρο, προκειμένου να αστυνομεύεται ουσιαστικά, και να αποκλειστούν φαινόμενα μαστροπείας, σωματεμπορίας, «προστασίας», διακίνησης ναρκωτικών και ηχορύπανσης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

ΝΕΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ
«Ανεφάρμοστη και υποκριτική η νομοθεσία»

Χωρίς άδεια λειτουργούν στο σύνολό τους οι 315 οίκοι ανοχής που βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, κανένα από τα πορνεία δεν κατέθεσε το 2012 αίτηση για αδειοδότηση, με αποτέλεσμα σήμερα να δραστηριοποιούνται δίχως να διαθέτουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και το κυριότερο, χωρίς ιατρικούς ελέγχους. Το 2011, οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία που είναι αρμόδια για τον έλεγχο, εξέδωσαν αποφάσεις για τη σφράγιση 87 «ροζ» σπιτιών.

Σφραγίστηκαν 82, ενώ χρειάστηκε να γίνουν και 196 επανασφραγίσεις κτιρίων. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, χαρακτήρισε «υποκριτική και ανεφάρμοστη» την αυστηρότητα του ισχύοντος νομικού πλαισίου, η οποία, όπως τόνισε, έχει οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο και με αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή, κανένας οίκος ανοχής στα όρια του Δήμου Αθηναίων, να μη λειτουργεί με νόμιμη άδεια.
Ο κ. Καμίνης υπενθύμισε παράλληλα ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση της δημοτικής αρχής για τροποποιήσεις στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Αλλαγές
«Η πρόταση κατατέθηκε στην κυβέρνηση και ζητήθηκε η υιοθέτησή της, ως η μόνη που με ρεαλιστικό τρόπο αντιμετωπίζει το πρόβλημα», υπογράμμισε. Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές, προβλέπεται μείωση στα 100 από τα 200 μέτρα της απαιτούμενης απόστασης από ευαίσθητα σημεία (σχολεία, νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, παιδικοί σταθμοί, νοσηλευτικά ιδρύματα, αθλητικά κέντρα, βιβλιοθήκες, παιδικές χαρές και ναούς).

Επίσης, μετακυλίεται και στον ιδιοκτήτη του κτιρίου η ευθύνη για την παράνομη λειτουργία, ενώ προτείνεται και η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και της παροχής νερού, σε περίπτωση λειτουργίας ενός οίκου ανοχής χωρίς άδεια.

Α. ΚΑΡΙΜΑΛΗ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΟΒΕΡΔΟΥ
«Συνυπεύθυνοι και οι πελάτες των ιερόδουλων με AIDS»

Συνυπεύθυνους θεωρεί ο υπουργός Υγείας τους πελάτες των οροθετικών ιερόδουλων, οι οποίοι είχαν μαζί τους απροφύλακτη επαφή. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος πρότεινε χθες να ποινικοποιηθεί η επαφή αυτή, σημειώνοντας ότι οι πελάτες έχουν πάνω από τη μισή ευθύνη.

Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι έπρεπε να δημοσιοποιούνται και οι δικές τους φωτογραφίες, καθώς πρόκειται για θέμα βαρύτατης αμέλειας, η οποία συνορεύει απόλυτα, όπως είπε, με τη γαϊδουριά.

«Πρέπει επιτέλους η Ελλάδα να κάνει τη σχετική πράξη αδίκημα. Να κάνουμε τη σχετική πράξη αδίκημα. Δεν τα φταίει όλα η παρανόμως εκδιδόμενη αλλοδαπή ή η παρανόμως εκδιδόμενη γυναίκα. Το 50% της ευθύνης είναι δικό της, το άλλο 50% είναι του πελάτη, ίσως και περισσότερο γιατί αυτός έχει τα λεφτά που πληρώνει».

Για τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών οροθετικών ατόμων, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση συγκρούεται το αγαθό του ατομικού δικαιώματος για απόρρητο στα ιατρικά θέματα με το κοινωνικό δικαίωμα στην υγεία των υπολοίπων, σχετισθέντων με το πρώτο πρόσωπο:

«Η σύζυγος ή η φίλη, η σύντροφος ενός ατόμου που είχε απροφύλακτη επαφή υψηλού κινδύνου, είναι μια μοιραία κατάσταση. Ποιος θα προστατεύσει, όχι αυτόν που διέπραξε βαρύτατης κοινωνικής απαξίας ενέργεια, αλλά τον άλλον που είναι άμοιρος ευθυνών; Δεν έχει κάνει τίποτα. Εξαπατάται μάλιστα. Ποιος θα τον προστατεύσει;».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου