Απολύσεις σε δημόσιους οργανισμούς-υπουργεία

- Καταργείται το 44% των θέσεων «χαμηλών προσόντων» στα υπουργεία
- Λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς και περιορισμός των ένστολων και στρατιωτικών
- Αλλάζει και ο κανόνας του πέντε προς ένα μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων
- Νέα συνάντηση Τρόικας και υπ.Εργασίας σήμερα το μεσημέρι

Να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο, να αλλάξει ο κανόνας του πέντε προς ένα μεταξύ των προσλήψεων και των αποχωρήσεων, να περιοριστούν οι ένστολοι και οι στρατιωτικού και να μπούν λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς, ζητεί η Τρόικα, όπως προκύπτει από το Μνημόνιο 2, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 ως το 2015.

Η απαίτηση αυτή, που, όπως όλα δείχνουν, έχει γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει ένα νέο τοπίο στους φορείς του Δημοσίου οι οποίοι καλούνται να λειτουργήσουν υπό νέες συνθήκες.

Σύμφωνα με το “Βήμα” ηδη, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη το θέμα της διαχείρισης του προσωπικού, μέσω της μεταρρύθμισης του κράτους και την αξιολόγηση των υπαλλήλων. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μάλιστα με την οποία θα ανατίθεται στον ίδιο τον Πρωθυπουργό η ευθύνη της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα, αναμένεται να συζητηθεί στη προσεχή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σ΄αυτό το πλαίσιο, απόφαση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή των επιτελικών λειτουργιών των υπουργείων, γεγονός που εκτιμάται ότι απαιτεί, εκτός των άλλων, και προσωπικό «υψηλής κατά κανόνα κατάρτισης». Η απόφαση αυτή είναι απολύτως βέβαιον ότι θα οδηγήσει- μέσω και της αξιολόγησης του προσωπικού-, στη δραστική μείωση των θέσεων των υπαλλήλων «χαμηλών προσόντων».

Ήδη, στη «Λευκή Βίβλο» που έχει δοθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να αποτελέσει το «μπούσουλα» της μεταρρύθμισης του κράτους, προτείνεται, σε πρώτη φάση, η κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων της κεντρικής διοίκησης στις οποίες υπηρετούν υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Προτείνεται, δηλαδή, η κατάργηση του 44% των κενών οργανικών θέσεων των υπουργείων.

«Εν συνεχεία», επισημαίνεται, «θα πρέπει οι νέοι οργανισμοί να λαμβάνουν υπόψη τον επιτελικό χαρακτήρα των υπουργείων και να μεριμνούν για την στελέχωσή τους με υψηλών προσόντων, γνώσεων και δεξιοτήτων προσωπικό». Εκτιμάται, από την άλλη πλευρά, ότι «το προσωπικό των υπουργείων είναι γερασμένο με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας».

Με δεδομένο ότι η μεταρρύθμιση του κράτους αποτελεί διακηρυγμένο στόχο, στη «Λευκή Βίβλο» θεωρείται επιβεβλημένη και «η αύξηση της κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων μεταξύ των επιπέδων διοίκησης, γεγονός που θα επιτρέψει την εισροή νέου ανθρώπινου κεφαλαίου στην κεντρική διοίκηση δίχως συνεπαγόμενο οικονομικό κόστος».

Για να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη αύξηση της κινητικότητας θα πρέπει να παρακαμφθεί το εμπόδιο της ύπαρξης πολλών διαφορετικών κλάδων σε όλο το εύρος της διοίκησης. Οι κλάδοι που προβλέπονται σήμερα στην κεντρική διοίκηση ανέρχονται σε 1.347, αριθμός που καθιστά την με ενιαίο τρόπο διοίκησή τους αδύνατη.

Πρέπει να επισημανθεί βεβαίως, ότι υπάρχουν κλάδοι οι οποίοι δεν είναι καλυμμένοι, δεν υπηρετεί σε αυτούς κανείς υπάλληλος, και επομένως δεν υφίστανται στην πράξη. Παρόλα αυτά, η ύπαρξη των πολλών κλάδων εκτιμάται ότι ακινητοποιεί τους δημοσίους υπαλλήλους στον φορέα στον οποίο εισήχθηκαν αρχικά όταν έγιναν δημόσιοι υπάλληλοι.

Ετσι για παράδειγμα, απαιτείται σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου του κλάδου υποδοχής για την μετάταξη ενός υπαλλήλου από έναν κλάδο σε έναν άλλο.

Προτείνεται, ως εκ τούτου, η δημιουργία διυπουργικών κλάδων, γεγονός που έχει γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση, στους οποίους θα εντάσσονται οι υπάλληλοι που πληρούν τις προϋποθέσεις, οι οποίοι θα μπορούν εν συνεχεία να υπηρετούν σε όποιο φορέα της διοίκησης προκύπτει ανάγκη στελέχωσης.

Η δημιουργία διυπουργικών κλάδων στους οποίους θα συγχωνευτούν οι υπάρχοντες κατακερματισμένοι και αναχρονιστικοί κλάδοι είναι το μέσο που θα οδηγήσει προς την εφαρμογή της έννοιας του κρατικού υπαλλήλου, οποίος θα μπορεί να υπηρετεί σε όποια θέση προκύπτει η οποία ταιριάζει στα προσόντα του, τις γνώσεις και τις δεξιότητές του.

Οι εξελίξεις αυτές είναι απολύτως βέβαιον ότι θα υποχρεώσουν ένα σημαντικό αριθμό υπαλλήλων «χαμηλών κυρίως προσόντων», των οποίων οι οργανικές θέσεις θα καταργηθούν στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των υπουργείων, να πάρουν το δρόμο της απόλυσης.

Η απόλυση αυτή, βεβαίως, θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο τέλος του 2012 και στην περίπτωση κατά την οποία οι αρμοδιότητες που επιτελούν οι υπηρεσίες στις οποίες υπηρετούν δεν εκχωρηθούν τον ιδιωτικό τομέα ή στην αυτοδιοίκηση.

Την ίδια ώρα το μήνυμα που στέλνουν οι τροϊκανοί προς όλες τις κατευθύνσεις είναι σαφές: "Θα δεχτείτε τους όρους μας αν θέλετε να πάρετε τα χρήματα". Διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά δεν χωρούν, αλλά μόνο όροι. Μόνο αν γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις της τρόικας τότε θα κλείσουν όλα, ακόμα και το PSI από το οποίο εξαρτώνται τα πάντα.

Η τρόικα εμφανίζεται αμετακίνητη στις θέσεις της και επιμένει στην ικανοποίηση, χωρίς αποκλίσεις, όλων των απαιτήσεων όπως είχαν τεθεί αρχικά. Θεωρεί δε την αποδοχή των θέσεών της, ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του PSI , την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου εργασίας και των εκπροσώπων των δανειστών ενώ η σκληρή διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες σε όλα τα επίπεδα.

«Η μάχη θα δοθεί "μέχρις εσχάτων"» υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς οι τελικές αποφάσεις, θα ληφθούν στο υψηλότερο επίπεδο. Μάλιστα σήμερα αναμένεται να έχει νέα συνάντηση με την τρόικα και εκεί θα κριθούν πολλά.

Σήμερα, πάντως, θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στις 5 το απόγευμα. Δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, είτε το Σάββατο, είτε την Κυριακή.
Διαβάστε περισσότερα...

Miranda Kerr - Wonder Woman

Η 28χρονη Miranda Kerr είναι ένα… σούπερμοντέλο και γι αυτό το λόγο ντύθηκε Wonder Woman. To μοντέλο από την Αυστραλία έβαλε αυτή τη στολή προκειμένου να φωτογραφηθεί για τη συλλεκτική έκδοση ενός περιοδικού από την Αυστραλία, στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ημέρας της Αυστραλίας» σήμερα στις 26 Ιανουαρίου. Διαβάστε περισσότερα...

Ο Halit Ergenc στα Μετέωρα

Ο Halit Ergenc επισκέφθηκε την Ελλάδα, αυτή τη φορά στα Μετέωρα με ξεναγό τον φίλο του, Στηβ Αλεξίου.
Οι δυο τους έκαναν ένα οδοιπορικό στα εντυπωσιακά Μέγαρα και ο γνωστός «Ονούρ» μόλις αντίκρισε τους ιερούς βράχους έμεινε έκπληκτος!Σύμφωνα με την Espresso από τη μία το εκπληκτικό τοπίο και από την άλλη οι τοπικές σπεσιαλιτέ, ενθουσίασαν ακόμη περισσότερο τον ηθοποιό που προσπάθησε να απαθανατίσει με τη φωτογραφική του μηχανή ότι του έκανε εντύπωση. Οι δύο φίλοι ανανέωσαν το ταξιδιωτικό ραντεβού τους για λίγο μετά το Πάσχα και το πιθανότερο είναι την επόμενη φορά να επιλέξουν προορισμό τη βόρεια Ελλάδα, με απαραίτητη στάση στη συμπρωτεύουσα.
gossip
Διαβάστε περισσότερα...

Michael Jackson's kids - Grauman's Chinese Theatre

Το Hollywood τίμησε τον Michael Jackson με τα τρία παιδιά του, Prince, Blanket και Paris, να αποτυπώνουν το θρυλικό γάντι και τα παπούτσια του στο τσιμέντο έξω από το Grauman's Chinese Theatre, εκεί όπου μόνο σταρ του κινηματογράφου έχουν δικαίωμα να αφήνουν τα αποτυπώματά τους.Ο Βασιλιάς της ποπ ως ένας ειδικός φόρος τιμής, εν μέρει λόγω της επιτυχίας του έργου του στη μεγάλη οθόνη με το video "Thriller" και την ταινία "This is It", αποτέλεσε εξαίρεση.Η 13 ετών κόρη του, Paris, αποτύπωσε το ασημί γάντι του πατέρα της στο τσιμέντο, έγραψε το όνομά του και πρόσθεσε μια καρδιά ανάμεσα στο Michael και το Jackson. "Ο μπαμπάς μου πάντα ήθελε το όνομά του εδώ και αυτό είμαι σίγουρη ότι σημαίνει πολλά γι' αυτόν".O Prince Michael και ο μικρός αδερφό του, Blanket, έβαλαν τα παπούτσια του πατέρα τους στο τσιμέντο, ενώ και τα τρία παιδιά άφησαν τα αποτυπώματά τους.Μεταξύ εκείνων που βρέθηκαν στην γιορτή ήταν και ο Justin Bieber, ένας τραγουδιστής που έγινε διάσημος τόσο νέος όπως ο πατέρας της, σχολίασε παρουσιάζοντας τον η Paris. "Ήταν μία έμπνευση. Οι άνθρωποι θα τον θυμούνται για το τραγούδι και το χορό του, αλλά ακόμα πρέπει να τον θυμόμαστε για αυτό που ήταν ως χαρακτήρας", δήλωσε ο Bieber.Ο Michael Jackson πέθανε από υπερβολική δόση του αναισθητικού propofol το 2009 στο Λος Άντζελες. Ήταν 50 ετών.
cosmo
Διαβάστε περισσότερα...

Tom Cruise+Suri - Disneyland

H Suri Cruise είναι ένα από τα πιο καλομαθημένα παιδιά του Hollywood, με αποτέλεσμα να έχει από μικρή υψηλές απαιτήσεις.Ο Tom Cruise όντας ο τυπικός χαζομπαμπάς προσπαθεί να εκπληρώσει όλες τις επιθυμίες της κόρης του. Αποφάσισε λοιπόν να πάει την μικρή Suri στην Disneyland, όνειρο κάθε μικρού παιδιού. Η μικρή είχε βάψει το πρόσωπο της με καρδιές, έτοιμη για την ημέρα διασκέδασης με τον πατέρα της. Διαβάστε περισσότερα...

Demi Moore- στο νοσοκομείο από αέριο γέλιου!

Εσπευσμένα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο η 49χρονη ηθοποιός Demi Moore η οποία φαίνεται να κατέρρευσε μετά από την υπερβολική εισπνοή αέριου γέλιου.Μία φίλη της ηθοποιού που ήταν μαζί της εκείνη την ώρα είπε ότι ανησύχησε όταν είδε την ηθοποιό να παρουσιάζει συμπτώματα επιληψίας μετά την κατάποση μεγάλης ποσοτήτας της ουσίας.Το αέριο αυτό περιέχεται σε μεταλλικές συσκευασίες σαντιγύς. Συχνά καταναλώνεται από νέους αφού μπορούν εύκολα να το προμηθευτούν απο σούπερ μάρκετ.
Μάλιστα ακούγεται ότι η συνεχής χρήση του ήταν μία από τις βασικές αιτίες διάλυσης του γάμου της. Όλοι ανησυχούσαν, φίλοι και δικοί της άνθρωποι καθώς και ο Aston Kutcher.
Η ηθοποιός είχε σταματήσει να φροντίζει τον εαυτό της και τα πράγματα χειροτέρεψαν μετά το χωρισμό της με τον Kutcher. Δεν έτρωγε δεν κοιμόταν και δεν φαινόταν ιδιαίτερα υγιής.
Η Demi Moore κατέρρευσε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά δυο εβδομάδες νωρίτερα διασκέδασε σε νυχτερινό club μαζί με την 23χρονη κόρη της Rumer Willis.Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε οι γιατροί διέγνωσαν σημάδια υπερκόπωσης και της είπαν ότι πρέπει να υποβληθεί σε γενικότερη θεραπεία για να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας της.Το τελευταίο διάστημα η Moore εμφανιζόταν όλο και πιο αδύνατη και έδειχνε εξαντλημένη οπότε η κρίση ήταν αναμενόμενη.
Διαβάστε περισσότερα...

Luisana Lopilato - Ultimo

Η Luisana Lopilato είναι η εκπρόσωπος της εταιρείας εσωρούχων Ultimo και πόζαρε για την πρόσφατη διαφημιστική του καμπάνια.Η σύζυγος του τραγουδιστή Michael Buble υπέγραψε συμβόλαιο με την εταιρεία τον περασμένο Οκτώβρη και από τότε οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί κατά 37%.Η ηθοποιός πόζαρε φορώντας κομμάτια από την καινούρια κολεξιόν της εταιρείας, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Μετά από την φωτογράφιση αυτή, οι πωλήσεις θα αυξηθούν κι άλλο… Διαβάστε περισσότερα...

Adriana Lima - Caribbean

Η 30χρονη Adriana Lima είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς αγγέλους της Victoria's Secret. Παλιότερα είχε αποκαλύψει «Το να είσαι σεξοβόμβα σημαίνει να είσαι καλά με τον εαυτό σου και να αισθάνεσαι αυτοπεποίθηση». Αυτό φαίνεται πως είναι ένα από τα μυστικά για την αψεγάδιαστη φιγούρα της που την κάνει να είναι κορυφαία στο χώρο των σέξι φωτογραφίσεων.Η μελαχρινή από τη Βραζιλία παραδέχτηκε πως έχει κι άλλα μυστικά. Συγκεκριμένα, για να διατηρήσει το καλογυμνασμένο της κορμί κάνει γυμναστική δύο φορές τη μέρα και ακολουθεί συγκεκριμένη διατροφή, ενώ παράλληλα είχε αποκαλύψει πως για εννέα μέρες πριν από ένα σόου έπινε μόνο υγρά και δεν έτρωγε τίποτα! Βέβαια, τότε είχε δηλώσει πως έχει μυαλό αθλήτριας και αυτό το έκανε μόνο πριν από το show, μετά γινόταν και πάλι… φυσιολογική. Η νέα της φωτογράφιση έγινε στο St Barts της Καραϊβικής. Διαβάστε περισσότερα...