ΣΟΥΒΛΙΣΜΑ+ΟΔΗΓΙΕΣ

Συνήθως τα αρνιά ή τα κατσίκια που σουβλίζουμε είναι από 8 έως 12 κιλά, αναλόγως του αριθμού παρέας που φιλοξενούμε για το τραπέζι του Πάσχα.Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι (εκτός φυσικά από το αρνί/κατσίκι και την ψησταριά/σούβλα), είναι κάρβουνα, λίγο σύρμα και πένσα, προσανάμματα, πινέλο μαριναρίσματος, πιρούνα και γάντι(για να πιάνουμε τη σούβλα).

Πρώτα-πρώτα, τρυπάμε το ζώο με τη σούβλα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και δύναμη για να περάσουμε τη σούβλα (ιδανικά, την περνάμε από το στόμα και όχι από το κρανιό γιατί σε αυτή την περίπτωση θα χάσει όλα του τα ζουμιά το κεφάλι).

Στη συνέχεια στερεώνουμε την σπονδυλική στήλη του ζώου στη σούβλα για να μην καμπουριάσει καιδένουμε με το σύρμα τα πόδια στη σούβλα. Με σύρμα θα ράψουμε και την κοιλιά του ζώου την οποία έχουμε προηγουμένως αδειάσει από τα εντόσθια. Το αλατοπιπέρωμα θεωρείται απαραίτητο ακόμη και για όσους αποφεύγουν το πολύ αλάτι. Φροντίζουμε να το «ραντίσουμε» καλά μέσα στην κοιλιά.

Το απόλυτο μυστικό για το καλό ψήσιμο είναι η καλή φωτιά. Σε πρώτη φάση, φροντίζουμε να εξασφαλίσουμε ότι εάν μας τα… χαλάσει ο καιρός, δε θα μείνουμε μυστικοί και ψήνουμε κάτω από υπόστεγο ή σκέπαστρο.

Ένα καλό ψήσιμο θέλει τουλάχιστον τρεις έως πέντε ώρες συν μισή ώρα για τα κάρβουνα(προετοιμασία). Αφού λοιπόν, ετοιμάσουμε τη φωτιά με τα κάρβουνα μας (όσοι ψήνουν σε τρύπα στο έδαφος επιβάλλεται να βάλουν κληματόβεργες) βάζουμε τις σούβλες από πάνω και αρχίζουμε το «γύρισμα». Φροντίζουμε η φωτιά να είναι πιο δυνατή στα πόδια και το κεφάλι ενώ στην αρχή το γυρνάμε γρήγορα και σε κάποια απόσταση από τη φωτιά προκειμένου να μην «αρπάξει».

Κατά τη διάρκεια του σουβλίσματος, γράφει το star.gr, το αλείφουμε αραιά και που με λαδάκι, ενώ για να καταλάβουμε αν έχει ψηθεί καλά είτε το τρυπάμε διακριτικά (προσοχή μην το παρακάνουμε και χάσει όλα του υγρά στο τέλος) ή βλέπουμε τις αρθρώσεις στα πόδια του («πετάγονται» όταν είναι έτοιμο).


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΨΗΣΙΜΟ ΑΡΝΙΟΥ-ΚΑΤΣΙΚΙΟΥ ΣΕ ΣΟΥΒΛΑ - ΣΟΥΒΛΙΣΜΑ
Επιλέγουμε ένα ντόπιο αρνί ή κατσίκι βάρους 11-12 κιλά. Χρειαζόμαστε σούβλα, ψησταριά, κάρβουνα, σύρμα και μια πένσα.
Βήμα 1ο

Περνάμε το αρνί στη σούβλα ξεκινώντας από την πίσω πλευρά, μέχρι να βγει από το στόμα. Σταθεροποιούμε το πίσω μέρος με μία διχάλα στο ψαχνό που έχουν τα καπούλια του ζώου. Προσοχή στο πάνω μέρος δεν τρυπάμε το κεφαλάκι γιατί θα χάσουμε τον καλύτερο μεζέ!

Βήμα 2ο

Σε αυτή τη φάση της προετοιμασίας θα χρειαστούμε το σύρμα και την πένσα. Περνάμε ένα κομμάτι σύρμα σε δύο σημεία στη ραχοκοκαλιά του και ένα ακόμα στο λαιμό του στα οποίο θα πρέπει να τοποθετήσουμε εξωτερικά ένα ξυλαράκι όχι μεγαλύτερο από 10 εκατοστά ώστε να το δέσουμε. Στη συνέχεια βάζουμε χιαστί τα πίσω πόδια πάνω από την σούβλα και δένουμε στη σούβλα με σύρμα.

Βήμα 3ο

Aλατοπιπερώνουμε το αρνί εσωτερικά και στον λαιμό του, προαιρετικά βάζουμε και λίγο λεμόνι και στη συνέχεια το ράβουμε με μία βελόνα σακοράφα και χοντρή κλωστή βαμβακερή.

Βήμα 4ο

Τοποθετούμε τη μπόλια στην πλάτη του αρνιού -τη στερεώνουμε με σύρμα ή οδοντογλυφίδα -.

Το αρνί είναι έτοιμο να ψηθεί.

Σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία, αλλά και στο τελικό αποτέλεσμα παίζει η φωτιά. Αρχικά πρέπει να φτιάξουμε μια θράκα και να τοποθετήσουμε το αρνί ψηλά. Ο αυτόματος μηχανισμός θα πρέπει να είναι στο γρήγορο για να μην αρπάψει το αρνί. Στη συνέχεια ακολουθούμε τους ρυθμούς της φωτιάς. Όσο η φωτιά πέφτει θα πρέπει να γίνεται πιο αργό το γύρισμα, αλλά και να κατεβάσουμε το ύφος της σούβλας.

Σε περίπου τέσσερις ώρες το αρνάκι είναι έτοιμο.

Καλή Ανάσταση και… καλή σας όρεξη!

Διαβάστε περισσότερα...

Μαρία Διακοπαναγιώτου: Είμαι γυμνίστρια

Η Μαρία Διακοπαναγιώτου τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγω της διαφήμισης που πήρε μέρος και υποδύεται την Τασούλα την φιλη του Κιτσου στην διαφημιση της Vodafone-Στην καρδια μου βαζω αμπαρες.
Η ηθοποιός σε πρόσφατη συνέντευξή της αποκάλυψε ότι κάνει γυμνισμό. Το γεγονός ότι πλέον είναι αναγνωρίσιμη θα την αναγκάσει να σταματήσει την αγαπημένη της συνήθεια; «Όταν κάποιος κάνει γυμνισμό είναι με ανθρώπους που τους αρέσει το ίδιο πράγμα, οπότε δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα υπάρχει κάποιος που θα σκεπτόταν να με φωτογραφίσει. Την πρώτη φορά που έκανα γυμνισμό ήμουν 21 χρονών και ομολογώ ότι φοβόμουν λίγο. Αλλά όταν διαπίστωσα πόσο απίστευτη είναι η αίσθηση της ελευθερίας όταν κάνεις γυμνισμό , ξεπέρασα τις αναστολές και τις ντροπές. Είναι σαν να πετάς», δήλωσε στο περιοδικό Οκ.
Διαβάστε περισσότερα...

VIKI KAVOURA-ΒΙΚΥ ΚΑΒΟΥΡΑ

viki-kavoura-sexy
Βικυ Καβουρα:«Νομίζω ότι κάθε γυναίκα οφείλει στον εαυτό της να αισθάνεται sexy» τόνισε στο Ciao και συνέχισε αναφερόμενη στα προσόντα που πρέπει να έχει για να αρέσει στο αντίθετο φύλο: «Πιστεύω ότι κάθε γυναίκα είναι ερωτεύσιμη όταν ξέρει τι θέλει και το διεκδικεί. Όταν έχει άποψη, χιούμορ και δεν κάνει εκπτώσεις στα "θέλω" της.»
Διαβάστε περισσότερα...

Σταματίνα Τσιμτσιλή καυτή - Stamatina Tsimtsili hot

Στους δρόμους της Κηφισιάς απαθανάτισε ο φακός του panoramapress την hot  Σταματίνα Τσιμτσιλή και τον Θέμη Σοφό, ενώ το σούπερ – καυτό – μίνι της παρουσιάστριας έκανε τα βλέμματα των περαστικών να “καρφωθούν” πάνω της...
markos-tv
Διαβάστε περισσότερα...

Robert Doisneau wiki

Ο Ρομπέρτ Ντουανό ήταν ένας από τους πιο διάσημους και παραγωγικούς φωτογράφους της Γαλλίας. Γεννήθηκε στη Gentilly το 1912.στις 14 Απριλίου και πέθανε 1 Απριλίου το 1994. Ασχολήθηκε με το ρεπορτάζ και τη φωτογραφία δρόμου. Προσπάθησε μέσα από τις φωτογραφίες του να καταγράψει το ρυθμό της καθημερινής ζωής των δρόμων του Παρισιού.
Ο Doisneau φωτογραφίζει καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες, στις οποίες είναι διάχυτη μια γλυκύτητα για τους ανθρώπους, ενώ σε πολλά από τα έργα του δεν λείπει και το κωμικό στοιχείο το οποίο ενσωματώνεται στη φωτογραφία του με διάθεση όχι ειρωνείας αλλά συμπάθειας. Μέσα από τον φακό του διακρίνεται καθαρά η διάθεσή του να παρατηρεί και να περιγράφει με ακρίβεια το
περιβάλλον που ζουν οι απλοί ήρωες των έργων του αλλά και η αγάπη του για τα παιδιά, τα οποία σε πολλές φωτογραφίες του έχει απαθανατίσει κατά τη διάρκεια ξένοιαστων στιγμών τους.

Μαζί με τον Henri Cartier-Bresson ήταν ένας πρωτοπόρος του φωτορεπορτάζ . . Η διασημότερη φωτογραφία του «Φιλί του Ξενοδοχείου de Ville αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του έργου του Robert Doisneau. Προτιμούσε να φωτογραφίζει βάση της διαίσθησής του και όχι της επιστήμης του.Ο Robert Doisneau διορίστηκε Chevalier (Ιππότης) του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Λεγεώνας της Τιμής το 1984.
.Ο Doisneau υπήρξε πάντα ένας πολυσυλλεκτικός ποιητής της εικόνας, που δεν ανήκε στην αγέλη των φωτορεπόρτερ -τη φοβόταν- αλλά και δεν εντυπωσιάστηκε ποτέ από τον μεσσιανισμό και τη στείρα γεωμετρία κάποιων άλλων φωτογράφων που μεσουρανούσαν στην εποχή του. Δεν υπάρχει
πιο έκδηλο παράδειγμα της αποτυχημένης αυτής Μεγάλης Ιδέας της φωτογραφίας από τα πληκτικά πορτρέτα του έτερου φίλου του, του Cartier Bresson, όση γεωμετρία κι αν έχει βάλει, όσο τέλειο κι αν δείχνει το κάδρο του. Για τον Doisneau, η γοητεία μιας εικόνας βρίσκεται αλλού, σε έναν ακαθόριστο τόπο και συναίσθημα, γι' αυτό και δεν υπάρχει λόγος να αναλώνεται ο φωτογράφος σε μια προμηθεϊκή μάχη με τον χώρο και τον χρόνο.
ο Doisneau άφησε, πολύ πίσω του κάποια ιερά τέρατα της φωτογραφίας της εποχής του, που κάλυπταν τη δειλία τους και την έπαρσή τους με άχρηστους δογματισμούς.
Μελετώντας τα βραβεία και τις δουλειές που πήρε , θα έλεγα πως αναγνωρίστηκε όσο ζούσε

"Τα θαύματα της καθημερινής ζωής είναι συναρπαστικά... Κανένας σκηνοθέτης δε μπορεί να οργανώσει το απροσδόκητο που θα βρείτε στο δρόμο..."

"Είναι καλύτερο, έτσι δεν είναι, να ρίξει κανείς λίγο φως σε εκείνους τους ανθρώπους που δεν είναι ποτέ στο φως της δημοσιότητας;"

Robert Doisneau wikipedia

Robert Doisneau (French pronunciation: [ʁɔbɛʁ dwano]; 14 April 1912, Gentilly, Val-de-Marne – 1 April 1994) was a French photographer. In the 1930s he used a Leica on the streets of Paris; together with Henri Cartier-Bresson he was a pioneer of photojournalism.He is renowned for his 1950 image Le baiser de l'hôtel de ville (Kiss by the Hôtel de Ville), a photo of a couple kissing in the busy streets of Paris. Robert Doisneau was appointed a Chevalier (Knight) of the National Order of the Légion d'honneur in 1984.
Διαβάστε περισσότερα...