Επεισόδιο 5 Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής

Ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής προετοιμάζεται για τον Πόλεμο του Βελιγραδίου. Οι σκηνές όπου ο Σουλεϊμάν επιθεωρεί τον στρατό του που προετοιμάζεται για τον πόλεμο πραγματοποιήθηκαν από συνεργείο 70 ατόμων. Τα εξωτερικά γυρίσματα στο Μπουγιουκτζεκμετζέ Κερβανσαράι διήρκησαν 2 ημέρες. Το ειδικό κανόνι μήκους 7 μέτρων που χρησιμοποιήθηκε για τη σκηνή, κατασκευάστηκε από το Καλλιτεχνικό Τμήμα σε διάστημα 15 ημερών. Τα πατώματα στο Κερβανσαράι στρώθηκαν με άμμο προκειμένου να ανάψουν οι φωτιές.
muhtesem yuzyil 5 bolum VIDEO
Διαβάστε περισσότερα...

Petroleum Geo-Services έρευνα για υδρογονάνθρακες PGS

Η νορβηγική εταιρεία Πετρόλιουμ Τζιο Σέρβισις (PGS) η οποία ανακάλυψε το κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο, αναλαμβάνει να βρει πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, ως το καλοκαίρι του 2013.

Η εταιρεία προκρίθηκε έναντι άλλων 7, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον καθώς είναι η μόνη που διαθέτει δικό της πλοίο σεισμικών ερευνών ενώ δε χρειάζεται βρει χρηματοδότηση προκειμένου να ξεκινήσει τις έρευνες επομένως δε θα καθυστερήσει τη διαδικασία.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος η εταιρεία θα συγκεντρώσει σεισμολογικά και γεωλογικά δεδομένα σε εύρος 400 χλμ.

Σε 3 μήνες θα γίνει η αξιολόγηση των πρώτων σεισμικών ερευνών ενώ μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες θα έχουν αξιολογηθεί τα δεδομένα ώστε το 2014 να γίνει ο γύρος παραχωρήσεων των συγκεκριμένων εκτάσεων δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι δουλειές του σπιτιού κάνουν καλό στην υγεία!

Για όλες εσάς που έχετε βαρεθεί να ασχολείστε με τις δουλειές του σπιτιού και ο σύντροφος ή ο σύζυγός σας δε φροντίζει να σας απαλλάξει σε κάποιο βαθμό από το «βάρος» του νοικοκυριού η παρακάτω έρευνα ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει μια μικρή παρηγοριά!
Σύμφωνα με ερευνητές του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο που εδράζεται στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης οι γυναίκες που ασχολούνται καθημερινά έξι ώρες με τις δουλειές του σπιτιού, με την κηπουρική και κάνουν και έναν περίπατο, έχουν 13% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο στήθος συγκριτικά με όσες προτιμούν… την καθιστική ζωή.
Ακόμη κι εκείνες που δε μπορούν να διαθέσουν παρά μόνο 2,5 ώρες καθημερινά στις οικιακές εργασίες μειώνουν τον κίνδυνο να προσβληθούν σε ποσοστό 8%.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ καθώς σε αυτή συμμετείχαν 8.000 γυναίκες. Οι επιστήμονες μελέτησαν τη διατροφή και τα επίπεδα άσκησης τους σε καθημερινή βάση.
«Αυτή η μελέτη καταδεικνύει τα οφέλη που έχει η άσκηση στον οργανισμό, ακόμη κι αν γίνεται σε “μέτριες ποσότητες”.

Υπάρχουν ακόμη στοιχεία που δείχνουν ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. Απαιτείται όμως να γίνουν περαιτέρω έρευνες για άλλες μορφές καρκίνου και να διερευνηθούν οι μηχανισμοί που συνδέουν την άσκηση με την εμφάνιση καρκίνου» ανέφερε ο καθηγητής επιδημιολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Tim Key.
Διαβάστε περισσότερα...