Αλέξης Τσίπρας: οι σχέσεις Ελλάδας Ρωσίας αποτελούν πρωταρχικό μέλημα

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να ξεφτιλίζει τους αμερικανοεβραιόδουλους «κεντροδεξιούς», με πατριωτικές και φιλοχριστιανικές δηλώσεις του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία 24″, που απέφυγαν να προβάλουν τα «ελληνικά» κανάλια.

Την ανάγκη να απαλλαγεί η Ελλάδα από το δόγμα που την θέλει να ανήκει μόνον στην Δύση ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος παραχωρώντας αποκλειστική συνέντευξη στο ρωσόφωνο δορυφορικό κανάλι «Ρωσία 24» με τηλεθέαση άνω των 100 εκατομμυρίων τηλεθεατών, υποσχέθηκε πως αν εκλεγεί στις 17 Ιουνίου οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ρωσία θα αποτελέσουν πρωταρχικό του μέλημα.

Στην συνέντευξη που έτυχε ζεστής υποδοχής, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι του καναλιού να την μεταδώσουν σε 3 δελτία ειδήσεων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε για πρώτη φορά την ευκαιρία να δώσει μια διαφορετική ερμηνεία για τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα οδηγήθηκε σε αυτό το οριακό σημείο.

ΕΡ: Μπορεί να παραστεί ανάγκη η Ελλάδα να συσφίξει τις σχέσεις με άλλες χώρες, που μπορεί και να μην ανήκουν στους παραδοσιακούς οικονομικούς της εταίρους; Νομίζετε πως οι σχέσεις της χώρας σας με τη Ρωσία πρέπει να έλθουν πιο κοντά;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αναμφίβολα η ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία αποτελεί προτεραιότητά μας. Οι σχέσεις μεταξύ των λαών της Ρωσίας και της Ελλάδας έχουν βαθιές ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες. Έχουμε κοινό ορθόδοξο πολιτισμό, συμπολεμήσαμε εναντίον του ναζισμού και του φασισμού, γράψαμε κοινές σελίδες του αγώνα στη σύγχρονη εποχή. Πιστεύουμε ότι η διακοπή στις σχέσεις μας, η οποία σημειώθηκε επί των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, πρέπει να ξεπεραστεί. Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, της αγροτικής βιομηχανίας και του τουρισμού. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία μας θα ωφελήσει και τις δύο χώρες μας. Το θέμα της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της σταθερότητας πρωταγωνιστεί στις σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη γεωπολιτική δύναμη στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή της κατεύθυνσης της εξωτερικής μας πολιτικής αποτελεί προτεραιότητα για μας. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε το πεπαλαιομένο δόγμα ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση. Αυτό το σύνθημα τελευταία μετατράπηκε σε σύνθημα «η Ελλάδα παραδόθηκε στη Δύση». Είμαστε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις ως προς τις άλλες χώρες-μέλη. Αλλά, παράλληλα, είμαστε και μια χώρα που μπορεί να εφαρμόζει ανεξάρτητη, δυναμική και ειρηνική εξωτερική πολιτική.

ΕΡ: Απ' ότι κατάλαβα, πιστεύετε ότι το πρόγραμμα καταπολέμησης της κρίσης στην Ελλάδα δεν είναι υλοποιήσιμο εξ ορισμού. Αν είναι έτσι και με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σοβαρή πολιτική δύναμη που έχει τη δυνατότητα να κερδίσει τις εκλογές, ποια θα είναι τα συγκεκριμένα σας βήματα και πώς σκοπεύετε να αλλάξετε το πολιτικό και το οικονομικό σύστημα της χώρας;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το πρώτο βήμα θα είναι η κατάργηση σε νομοθετικό επίπεδο του προγράμματος των μέτρων λιτότητας, το οποίο οδηγεί τη χώρα σε όλο και πιο βαθιά ύφεση. Θα προσπαθήσουμε να ανακατανείμουμε τον πλούτο από τα πάνω προς τα κάτω. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Θα πάψουμε να φορολογούμε τους φτωχούς, θα αυξήσουμε τη φορολογική επιβάρυνση των πλουσίων, θα αναβαθμίσουμε σταδιακά το επίπεδο των ελάχιστων μισθών και συντάξεων ούτως ώστε να αναζωογονηθεί η οικονομία. Ταυτόχρονα, θα καταπολεμήσουμε την κρίση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Θα συμμετάσχουμε στη λήψη αποφάσεων για την καταπολέμηση της κοινής πιστοληπτικής κρίσης, η οποία δεν πλήττει μόνο την Ελλάδα. Σήμερα υπό δύσκολες καταστάσεις βρίσκονται η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία. Φανταστείτε ότι το ύψος του χρέους της Ιταλίας είναι 1,9 τρις ευρώ, ενώ της Ελλάδας είναι μόνο 350-360 δις. ευρώ. Θα επιδιώξουμε και θα πετύχουμε να διατεθούν σε επενδύσεις οι πόροι που καταβάλλονται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης και την Ιρλανδία, αντί να εξατμίζονται. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από νέο σχέδιο Μάρσαλ για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Τρίτος τομέας είναι ο αναπροσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας και η αναθεώρηση των γεωπολιτικών προτεραιοτήτων της στην Ευρώπη και στον κόσμο. Η εξωτερική μας πολιτική θα είναι δραστήρια και πολύπλευρη. Είμαστε μια από τις χώρες της Ευρωζώνης και έχουμε ίσα δικαιώματα με τις άλλες. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και σκοπεύουμε να διαμορφώσουμε ισότιμες και σταθερές σχέσεις όχι μόνο με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και με τις χώρες που διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην περιοχή. Θεωρούμε ότι η Ευρώπη εκτείνεται από τα Ουράλια ως τον Ατλαντικό και βλέπουμε ως μια από τις προϋποθέσεις σταθερής και ασφαλούς ανάπτυξης της Ευρώπης τη συνεργασία μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας. Η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.
H σημερινή κατάσταση στην Ευρωζώνη θυμίζει τον ψυχρό πόλεμο.
πηγη pekp . gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου